top of page
  • Yazarın fotoğrafıAdmin

EyeAstin Antioksidan Takviyesi Göz Sağlığını İyileştirebilir mi?

Göz Sağlığı

Görme ve göz sağlığı, yaşlandıkça değer kaybeden ilk şeyler arasındadır. Bunun nedeni, göz içindeki lenslerin giderek daha az esnek hale gelmesi ve bunlara bağlı zonüllerin zayıflayarak daha az etkili hale gelmesidir.

Ancak bu "normal" değişikliklere ek olarak, gözler bazen serbest radikallerin hedefi haline gelebilir ve bu kararsız atomların neden olduğu hasar çok çeşitli görme ve göz sağlığı sorunlarına neden olabilir.

 

Göz Yorgunluğu ve Mavi Işık

Çoğu insan zaman zaman bir dereceye kadar göz yorgunluğu yaşar, özellikle de işleri bilgisayar başında oturmayı, uzun süre küçük yazıları okumayı veya akıllı telefon kullanmayı içeriyorsa.

Gözlerimiz, çevremizdeki dış dünya ile bağlantı kurmamızı ve onu görmemizi sağlayan olağanüstü organlardır. Her gün büyük miktarda uyarıma maruz kalırlar, ancak bu bilgileri ve uyarımları biz fazla düşünmeden işlemek için verimli bir şekilde çalışırlar. Ne yazık ki dijital ekran süresi, yaşam tarzı ve yaşlanma gözün verimliliğini yavaşlatabilir ve gözler üzerinde strese neden olabilir. Göz sağlığına en büyük zararı verenlerden biri de "mavi ışık" olarak bilinen şeydir.

 

Mavi Işık Nedir

Görünür ışık, dalga boylarının ne kadar uzun olduğuna ve ne kadar enerji üretildiğine göre tanımlanır. Dalga boyu ne kadar uzun olursa o kadar az enerji üretilir (daha güvenli), ancak dalga boyu ne kadar kısa olursa o kadar fazla enerji üretilir (potansiyel olarak tehlikeli). Bir ısıtma lambasından gelen kırmızı ışık, uzun dalga boylu, düşük enerjili ışığa bir örnektir. Bilgisayar ekranları, telefonlar ve TV'ler gibi dijital cihazlardan gelen mavi ışık, en kısa dalga boylarına ve dolayısıyla üretilen en yüksek enerjiye sahiptir. Mavi ışık gözler için zararlıdır çünkü kornea ve lens tarafından engellenen diğer UV ışınlarının aksine, neredeyse tüm görünür mavi ışık geçer ve doğrudan ışığa duyarlı retinaya giderek hasara neden olur.

 

Gün boyunca güneş ışığından gelen az miktarda, sağlıklı mavi ışığa maruz kalsak da, geceleri önemli miktarda mavi ışık yayan elektronik cihazların önünde aşırı miktarda zaman geçirdiğimizde aşırı maruziyet meydana gelir. Uzun süre ekrana bakmak göz yorgunluğuna ve göz yorgunluğu, göz kuruluğu, baş ağrısı, yorgunluk, bulanık görme, odaklanma ve uykugüçlüğü gibi diğer semptomlara neden olabilir. Harvard Tıp Fakültesi'nde yapılan bir çalışmada, geceleri mavi ışığa maruz kalmanın melatonin üretimini yeşil ışığa göre yaklaşık iki kat daha uzun süre baskıladığı ve sirkadiyen ritimleri iki kat daha fazla değiştirdiği bulunmuştur.

 

Diyet Göz Sağlığını Nasıl Etkiler?

Diyet göz sağlığında büyük bir rol oynar, çünkü biz insanlar ihtiyacımız olan antioksidanların çoğunu diyetimiz yoluyla alırız. Bir kişinin diyeti büyük ölçüde işlenmiş gıdalardan oluşuyorsa ve taze, bütün meyve ve sebzeler çok azsa veya hiç yoksa, vücudun antioksidan seviyesi zayıf olacak ve gözleri serbest radikallerden çok az korunacaktır.

Vücut doğal olarak bir miktar antioksidan üretir, ancak bu da yaşlandıkça yavaşlar. Bu nedenle, vücuttaki çok sayıdaki serbest radikalleri dengelemek için beslenmemiz yoluyla sürekli yeni antioksidanlar elde etmemiz gerekir.

Gözlerin korunması için tüketilebilecek en iyi gıdalar turuncu veya koyu yeşil renkli meyve ve sebzelerdir, çünkü bu gıdalarda göz sağlığı için gerekli bir antioksidan olan beta-karoten yüksek konsantrasyonlarda bulunur. Bu gıdalar havuç, lahana, ıspanak, portakal, tatlı patates, brokoli, Brüksel lahanası ve diğerlerini içerir. Yeşil çay içmek ve diyetinize daha fazla somon, ceviz ve yumurta eklemek de gözlerin korunmasına yardımcı olacaktır.

 

Antioksidan Takviyesi Göz Sağlığını İyileştirebilir mi?

Astaksantin, yüksek göz sağlığı desteği* sunduğu kanıtlanmış, antioksidan bakımından zengin bir takviyedir.

Astaksantin mevcut en güçlü antioksidanlardan biridir ve göz sağlığını destekler*. Doğanın en güçlü antioksidanı olarak kabul edilen astaksantin, hücresel sağlığa fayda sağlama yeteneğine sahiptir*.

Astaksantin doğadaki kırmızı pigmenttir ve çok güçlü bir antioksidan ve karotenoiddir. Somon ve karides gibi bazı deniz ürünlerinde ve diyet takviyelerinde en yaygın olarak kullanılan Haematococcus pluvialis adlı tatlı su alginde bulunur. Çalışmalar astaksantinin, daha yüksek akomodasyon genliğini (göz merceğinin odaklanmasını sağlayan ayar) artırmaya yardımcı olmak da dahil olmak üzere birçok yönden gözlere yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Astaksantin, maküler antioksidanlar, lutein ve zeaksantin ile birlikte, uzun süre dijital ekranda kaldıktan sonra göz sağlığını destekler ve aşırı mavi ışığa maruz kaldıktan sonra görsel performansı iyileştirir*. Sağlıklı görüşü desteklemek ve aşırı mavi ışığa maruz kaldıktan sonra göz sağlığını korumak için tasarlanmış çok yönlü bir göz sağlığı formülü olan EyeAstin takviyesini öneriyoruz*.

 

References

17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page