top of page

FODMAP DPE

 

 

 

FODMAP Sindirici Enzimler

• Yüksek Lifli Yiyeceklerin Keyfini Çıkarın

• Gaz Oluşturan Şekerleri Sindirme

Yüksek FODMAP içeren gıdalar genellikle bazı sindirim sorunları olan kişiler için sorun teşkil edebilir. FODMAP, Fermente Edilebilir Oligo-, Di-, Mono-sakaritler ve Poliol'leri ifade eder. Bu, bazı insanlarda sindirim sorunlarına yol açabilen karbonhidrat türleridir.

 

Yüksek FODMAP içeren gıdalara örnekler

 

Laktos içeren gıdalar: Süt, yoğurt, peynir gibi bazı süt ürünleri yüksek laktos içerir.

Bal ve kavun: Bal, kavun gibi bazı meyveler yüksek fruktoz içerir.

Buğday ve bazı tahıllar: Buğday, arpa, kuskus gibi bazı tahıllar yüksek oligosakarit içerir.

Sarımsak ve soğan: Soğan, sarımsak gibi bazı sebzeler yüksek oligosakarit içerir.

Kuru meyveler: Kuru erik, kuru kayısı gibi kuru meyveler yüksek poliol içerebilir.

Kuru yemişler: Badem, fındık gibi bazı kuru yemişler yüksek poliol içerebilir.

Sükroz içeren gıdalar: Şeker içeren bazı gıdalar yüksek fruktoz içerir.

 

Bu gıdaların tüketimi, bazı insanlarda şişkinlik, gaz, karın ağrısı ve diğer sindirim rahatsızlıklarını artırabilir. Ancak, herkesin vücut kimyası farklıdır ve bu gıdaların herkes için aynı etkiyi yapacağını söylemek mümkün değildir. 

FODMAP DPE ŞUNLARI DESTEKLER

 

I. Meyve ve Sebze Sindirimi

NASIL ÇALIŞIR

FODMAP'lar, fermentasyona uğrayan kısa zincirli karbonhidratlar olarak bilinen bir grup karbonhidrattır.Oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkaritler ve poliol ve sık sık şişkinlik, geğirme, gaz ve karın rahatsızlığı gibi ara sıra sindirim problemleriyle ilişkilendirilir.

ETKİ

Çoğu insan bu sindirim sorunlarını yaşar çünkü FODMAP karbonhidratlar zayıf bir şekilde sindirilir veya sindirilmeden kalır. Sonunda bu sindirilmemiş gıdalar bağırsaklarla temas eder. Bakteriler burada fermantasyona uğrayarak gaz üretirler ve bu da

FODMAP gıdaları ile ilişkili yaygın semptomlardandır.

 

II. FODMAP Hassasiyeti

NASIL ÇALIŞIR

FODMAP hassasiyetinden muzdarip olanlar, muhtemel olarak mide rahatsızlığı yaşamadan belirli bir şeker/karbonhidrat veya birkaç tanesini içeren bazı yiyecekleri tüketemezler.

Laktoz (ortak bir FODMAP) intoleransından muzdarip olanların sınırlı miktarda süt ürünü tüketebilmeleri için laktaz enzimini alması gibi, FODMAP hassasiyeti olanlar da FODMAP DPE gibi güçlü bir sindirim enzimi eklemekten büyük fayda sağlayabilir.

ETKİ

FODMAP hassasiyeti olanlar genellikle evde yemek pişirirler ve kazara sarımsak ve soğan gibi yüksek-FODMAP yiyecekleri tüketmekten kaçınırlar. Ancak, tüm yüksek-FODMAP yiyeceklerden tamamen kaçınmak zordur, özellikle dışarıda yemek yendiğinde. FODMAP DPE gibi sindirim enzimleri, kazara FODMAP'lara aşırı maruz kalmanın neden olduğu rahatsızlıktan korunmak için çok önemli hale gelir.

 

 

 

HAKKINDA

Sağlıklı yemeklerin ardından ara sıra şişkinlik, geğirme, rahatsızlık ve hatta ishal nöbetleri geçiriyorsanız, sindirim sisteminde kolayca fermente olan ve FODMAP olarak bilinen yaygın şekerlere karşı hassas olabilirsiniz. En basit çözüm bu gıdaları diyetinizden çıkarmak olacaktır, ancak her türlü eliminasyon diyeti zor olabilir. Aslında, FODMAP'leri tamamen ortadan kaldırmak muhtemelen imkansızdır veya en azından dengeli bir diyet sürdürürken bunu başarmak mümkün değildir. FODMAP'ler tipik olarak en besleyici meyveler, sebzeler, tahıllar ve baklagillerin bazılarında bulunur. Neyse ki FODMAP DPE, bir öğünün sıkıntıya yol açıp açmayacağı endişesini ortadan kaldırmak için yaratılmıştır.

 

FODMAP DPE (Sindirim Probiyotikleri ve Enzimleri), genellikle FODMAP olarak bilinen yüksek oranda fermente olabilen gıdaların düzgün bir şekilde sindirilmesinde vücuda yardımcı olan özel enzimler ve spor oluşturan probiyotiklerin bir karışımıdır.

 

https://arthurandrew.com/products/fodmap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İÇİNDEKİLER

 

Alfa Galaktosidaz

Popüler gaz giderici ürünlerde kullanılan birincil enzim olan alfa galaktosidaz, kompleks şekerlerin basit şekerlere parçalanmasından sorumlu bir enzimdir. Bu, turpgiller ve baklagiller gibi gaz üreten bazı gıdaların daha kolay sindirilebilir hale gelmesini sağlar. Bu enzim, FODMAP'lerdeki “O” harfi olan Oligosakkaritler için önemlidir.

 

Amilaz

Nişastayı kısmen maltoza parçalayan bir enzimdir. Amilaz doğal olarak pankreas ve tükürükten atılır. Bu enzim, FODMAP'lerdeki “M” harfi olan Monosakkaritler için önemlidir.

 

Glukoamilaz

Nişastayı amilaz gibi şekere dönüştürür, ancak en çok yüksek asidik pH'da aktiftir. Bu bileşenin dahil edilmesi, birçok şekerin mideden çıkmadan önce parçalanmasını sağlar. Bu enzim, FODMAP'lerdeki “M” harfi olan Monosakkaritler için önemlidir.

 

Laktaz

Süt şekeri laktozun glikoz ve galaktoza hidrolizinden sorumlu enzim. Bu enzim, FODMAP'lerdeki “D” olan disakkaritler için önemlidir.

 

Selülaz

Selülozu veya bitki lifini sindiren bir enzim. Çoğu hayvan (insanlar dahil) doğal olarak selülaz üretmez ve bu nedenle enzim takviyesi olmadan bitki materyalinde bulunan enerjinin çoğunu kullanamaz. Bu enzim, aksi takdirde yüksek FODMAP gıdaları olarak sınıflandırılmayacak olan “F” fermente edilebilir gıdaların parçalanmasına yardımcı olur.

 

Ksilanaz

Polisakkarit ksilanı, bitki hücre duvarlarının birincil bileşeni olan ksiloza sindirme yeteneğine sahip bir enzim. Ksilanazın bazı yapay tatlandırıcıların ve koruyucuların parçalanmasını desteklemeye yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Bu enzim, aksi takdirde yüksek FODMAP gıdaları olarak sınıflandırılmayacak olan “F” fermente edilebilir gıdaların parçalanmasına yardımcı olur.

 

Hemiselülaz

Basit şekerden daha karmaşık olan ve tüm bitki hücre duvarlarında selüloz ile birlikte bulunan bir tür polisakkarit olan hemiselülozu parçalar. Bu enzim, aksi takdirde yüksek FODMAP gıdaları olarak sınıflandırılmayacak olan “F” fermente edilebilir gıdaların parçalanmasına yardımcı olur.

 

Pektinaz

Bitki hücre duvarlarının sağlam bir bileşeni olan pektini parçalar. Pektinin kendisi bir FODMAP değildir, ancak birçok yüksek FODMAP gıdasında bulunur ve fermente edilebilir. Bu enzim, aksi takdirde yüksek FODMAP gıdaları olarak sınıflandırılamayacak olan “F” fermente edilebilir gıdaların parçalanmasına yardımcı olur.

 

Diastaz

Nişastayı maltoz ve glikoz olarak bilinen daha küçük şeker moleküllerine ayırır. Bu enzim, FODMAP'ın “D” ve “M ”si olan hem mono hem de disakkaritlerin sindirimini desteklemeye yardımcı olur.

 

Maltaz

Maltozu, vücudun şekeri enerji olarak kullanabilmesi için gerekli olan glikoza dönüştürür. Bu enzim, FODMAP'lerdeki “D” harfi olan Disakkaritler için önemlidir.

 

İnvertaz

Sükraz olarak da bilinen bu enzim, sükrozu (bir disakkarit) glikoz ve fruktoz yapı taşlarına ayıran bir enzimdir. Bu enzim, FODMAP'lerdeki “D” harfi olan Disakkaritler için önemlidir.

 

Beta Glukanaz

Esasen bir şeker molekülünü başka bir karbonhidrat molekülüne bağlayan bir bağ olan glikozidik bağları parçalar. Bu enzim, FODMAP'lerdeki “D” harfi olan Disakkaritler için önemlidir.

 

FODMAP Probiyotik Karışımı

Sağlıklı bir mikrobiyomun dengelenmesine ve geri kazanılmasına yardımcı olabilecek iki güçlü spor bazlı probiyotik karışımı. Esas olarak “Şekersiz” ürünlerde bulunan FODMAP'lerdeki “P” olan poliolleri doğrudan parçalayan herhangi bir sindirim enzimi olmamasına rağmen, birçok FODMAP hastası Poliol intoleransına katkıda bulunabilecek bağırsak mikrobiyom dengesizliklerine sahiptir. Bacillus subtilis ve Bacillus clausii kombinasyonu bağırsak dengesinin yeniden sağlanmasına yardımcı olabilir ve ara sıra yaşanan kabızlık ve ishale karşı koruma sağlayarak düzenliliği destekleyebilir.

 

ÖNERİLEN KULLANIM

 

Talimatlar: FODMAP DPE'yi her FODMAP içeren öğünün başında 250ml su ile veya sağlık uzmanınızın belirttiği şekilde alın. Daha büyük öğünler için veya ara sıra rahatsızlık hissedilen dönemlerde ilave kapsüller alınabilir.

Günlük Bakım: Öğün başına 1 ila 2 kapsül.

 

FODMAP DPE Yolculuğunuz

 

1. GÜN

Öğünlerle birlikte FODMAP DPE kullanmaya başladığınız ilk gün, sindiriminizin zaten geliştiğini fark edebilirsiniz. İlk kullanımdan sonra şişkinlik, gaz ve sindirim sorunları azalmış olabilir.

7. GÜN

FODMAP DPE'yi 1 hafta kullandıktan sonra, yemekten sonra daha düzenli ve daha enerjik olduğunuzu fark edebilirsiniz.

14. GÜN

FODMAP DPE kullanımından 2 hafta sonra, genellikle kaçındığınız daha fazla yiyeceği diyetinize geri eklemeye hazır hissedebilirsiniz. Ölçülü olmak, diyete yapılan her yeni eklemenin anahtarıdır.

30. GÜN

FODMAP DPE'yi 1 ay kullandıktan sonra, sindiriminize daha fazla güven duymalısınız. Sindiriminiz iyileşir, restoranlardan gelenler de dahil olmak üzere yemeklerden sonra aynı semptomları hissetmezsiniz.

90. GÜN

3 aylık FODMAP DPE'den sonra, başka türlü kaçınabileceğiniz çok çeşitli yiyeceklerin tadını çıkarabileceğinize dair güven duymalısınız. Daha düzenli olmanın yanı sıra daha verimli ve rahat bir sindirime sahip olacaksınız.

Fodmap.jpg
bottom of page